Bewust en onbewust de ander willen veranderen in je relatie om onze situatie te verbeteren. Gebeurt vaker dan dat we denken.

Veelal zijn we als mensen geneigd om de vinger naar de ander te wijzen. We wijzen vaak liever naar de ander om onze situatie te verbeteren, dan dat we een kijkje binnen in onszelf nemen. Ook al hoef je hier geen chirurg voor te zijn, toch vinden vele van ons het alsnog erg moeilijk en confronterend om dat te doen. In plaats daarvan kijken we wat de ander kan doen om het ons makkelijker, beter en prettiger op de korte termijn te maken. Ik leg daarbij de nadruk op de korte termijn, want die ander kan jou alleen en doekje voor het bloeden geven. Maar waar dat bloeden dan vandaan komt (oke oke…. dit klinkt toch nog best chirurgisch), ben je toch echt zelf.

De ander willen veranderen in je relatie

Misschien realiseer je je nu al de ander willen veranderen in je relatie of ‘je vinger wijzen naar de ander’ niet de oplossing is. Moet je daar dan maar mee stoppen? Pats, BOEM in een keer! ‘Hoe dan?’ Hoor ik je al denken. Rustig aan en begin eerst bij stap 1. Op het moment dat je naar de ander wijst of iets van de ander nodig hebt, nodig jezelf dan eens uit na te gaan wat dit eigenlijk over jou zegt.

Wat moet de ander jou eigenlijk geven? Of wat moet de ander voor jou oplossen?

Bijvoorbeeld: ‘Ik heb het nodig dat de ander mij bevestiging geeft’. Helaas kan je misschien merken dat jouw partner of iemand anders in je nabije omgeving je die bevestiging niet genoeg of helemaal niet geeft. Je voelt je misschien wel een nietsnut en het maakt je erg onzeker. Doe je er wel toe? Misschien heb je er al veel ruzie over gehad. Die ander zou toch echt mogen leren dat het fijn is voor jou om je te laten weten dat je iets goed doet. Of dat je gezien wordt in welke bergen je allemaal verzet. Na een fikse ruzie geeft die ander (nogal gekunsteld) aan dat je het best goed hebt gedaan. Je voelt de woede bij jezelf opkomen, op zo’n antwoord zat je natuurlijk al helemaal niet te wachten! Met als gevolg nog meer negatieve gedachten en gevoelens. Zie je het cirkeltje al voor je?

Ga eens bij jezelf na

Als je in zo’n geval nou eens niet wijst en je toch eens in die rol van de chirurg kruipt. ‘De ander willen veranderen in je relatie’ Waarom eigenlijk? Waar heb jij eigenlijk behoefte aan? Wat moet hij/zij jou geven? Kan jij dit ook aan jezelf geven? En welke overtuiging ligt daaraan ten grondslag? Overtuigingen gaan over wat iemand gelooft en waar hij als vanzelfsprekend vanuit gaat. Overtuigingen geven iemand kracht, maar kunnen iemand ook beperken in zijn doen en laten. Moet de ander jou altijd bevestiging geven? Of als je nog verder naar binnentreed: geef jij jezelf weleens bevestiging dat je het goed doet? Of mag dit niet van jezelf?

In dat geval denk je dat de ander moet veranderen om jouw probleem op te lossen. Maar in werkelijkheid zit de verlossing in het onderzoeken van je eigen kernovertuigingen en het loslaten hiervan.

Herken je situaties waarin je graag zou willen dat je partner of iemand in je nabije omgeving zou veranderen? Omdat je denkt dat je daar zelf beter van wordt? Ik nodig je uit om het antwoord dichterbij jezelf te zoeken. Merk je dat je snel oordeelt en hiermee worstelt? Deel je ervaring of je vraag gerust in een bericht hieronder. Of mail me jouw situatie. Ik reageer graag!  Merk je op dat jouw overtuigingen zo strikt zijn en ze je ongewild steeds blijven beïnvloeden in je relatie? We kunnen hier samen mee aan de slag gaan. Neem gerust vrijblijvend contact op.

Jenna – Praktijk ReACT