We hebben mogelijk allemaal wel een pleaser in ons. Herken jij hem in jou? Dat is dat deel in jou wat in je relatie zegt dat de je ander te vriend moet houden, dat je aardig moet zijn en de ander moet helpen? “Welkom Pleaser!” Pleasen in relaties gebeurt vaker dan gedacht wordt! Die pleaser komt best van pas als je even koffie meeneemt voor je collega of je verre vriend belt om te vragen hoe het gaat. Het kan een ander verhaal worden als jouw pleaser een wat prominentere rol in je leven speelt. Misschien neemt hij zelfs wel de leiding over en verdrijft hij jouw ‘autonome ik’. Lees in dit artikel meer over hoe ‘pleasen in relaties’ veelal onbewust plaatsvindt.

Wat doet je pleaser?

Je pleaser roept dan dingen die ten koste gaan van jezelf. Kan je er ‘moeten’ of ‘ik mag niet’ voorzetten? Reken maar dat de pleaser de leiding van jou heeft overgenomen en hij zal vast ‘not amused’ zijn als jij bepaald het anders te gaan doen. Pleasen in relaties wordt dan een patroon.

Je pleaser kan ook hand in hand gaan met andere delen van jou, zoals je ‘onzekere’ of je ‘innerlijk kind’. Heb jij als kind, of op latere leeftijd, meegemaakt dat het wegcijferen van jouw autonome ik jou iets bracht wat je nodig had? Zoals liefde, rust, veiligheid? Je pleaser kan ook hand in hand gaan met dat deel in jou dat bang is om verlaten of afgewezen te worden.

Uit angst kan het zijn dat je buitensporig veel gaat geven ter compensatie van je eigen tekort aan liefde.

Pleasen in relaties

Als jouw pleaser de leiding neemt in je relatie, dan kan het zijn dat je je net zo gaat gedragen als dat je deed in de tijd dat hij heel nuttig voor je was. Het kan zijn dat je merkt dat je steeds over je grenzen heengaat, dat je gebukt gaat onder dominantie van de ander of misschien wel geweld of misbruik. Of dat je niet durft te zeggen wat je belangrijk vindt of wat je behoeften zijn. Jouw pleaser laat je net zo gedragen als in de tijd dat het nodig was om je zo te beschermen. Echter kan je merken dat je hierdoor steeds in hetzelfde schuitje terecht komt? Keer op keer beland je in dezelfde relaties en lijkt het verleden zich weer te herhalen. Met je partner(s), je familie, vrienden en/of op je werk. Echter is het nog steeds nodig dat jouw pleaser de leiding van je overneemt en dat je blijft pleasen in relaties? Moet jij nog steeds beschermd worden?

In gesprek met je pleaser

De tegenpool van jouw pleaser is de ‘autonome ik’. Ben je je bewust van dit deel in jezelf? Jij en jouw pleaser zijn wellicht gewend om jouw autonome ik niet serieus te nemen, belachelijk te maken, de mond te snoeren en misschien wel weg te stoppen. Weet je? JIJ, bent diegene die bepaald naar welke delen in jou je luistert. Ben je bereidt om deze autonome ik eens te onderzoeken? Wat zegt hij? Dit deel in jou vertelt je mogelijk veel over je behoeften en biedt je talenten die klaar staan om benut te worden.

Het enige wat je hoeft te doen is, is je pleaser en je autonome ik allebei te omarmen.

Deze tegenpolen kunnen soms goed discussiëren wie van hen het meest serieus genomen moet worden. En de pleaser zal proberen dit gevecht te winnen. Het mooie is. Jij bepaald? Je hoeft alleen maar hand in hand te gaan met je pleaser én met je autonome ik.

Een mooi boek wat jou meer uitleg geeft over de verschillende delen in jou, waaronder je pleaser, is ‘Ik ken mijn ikken’ van Brugman, Budde en Collewijn.

Help je hulp nodig bij het inzichtelijk maken van jouw pleaser, wat hij zegt of hoe hij in ontstaan? Of hulp nodig bij het toestaan van jouw autonome ik. Naast ACT kan een Voice Dialogue opstelling jou veel inzicht geven in deze delen van jou en hoe ze je relaties beïnvloeden. Neem dan gerust vrijblijvend contact op.

Jenna – Praktijk ReACT