Vermijding is soms geen bewuste keuze

Vermijding kan een onderdeel van je copingmechanisme zijn geworden. Daarnaast kan het systeem waar jij uit komt (gezin van herkomst) er voor zorgen dat jij nog last met je meedraagt die niet bij jou hoort. Een last die jij uit liefde voor je ouders of andere familieleden bent gaan dragen. Onopgeloste zaken, trauma’s of onuitgesproken dingen kunnen ervoor zorgen dat jij nog steeds deze last in je rugzak draagt. Het kan daardoor gebeuren dat jij eigenlijk de keuze wil maken voor een waarde(n)vol leven, maar je zware rugzak er voor zorgt dat je geen ruimte voelt om deze stap te maken. Vermijding van deze pijn lijkt dan de enige oplossing.

Praktijkvoorbeeld

Vandaag weer een mooie familieopstelling mogen doen (zie voorbeeld met de tegels) waarin heel mooi inzichtelijk gemaakt werd welke invloed je ouders en je systeem van herkomst hebben gehad en nog steeds kunnen hebben op jou. Als kind ben je loyaal aan allebei je ouders en ben je instaat veel te dragen. Sommigen dragen dit in een rugzak mee. Het beïnvloedt onbewust je keuze voor een leven naar waarden (rode stip) of een leven gericht op vermijding (blauwe stip). Vermijden is een vorm van controle die een onderdeel kan zijn geworden van je copingmechanisme. Iets wat ooit heel hard nodig was, maar is dat nog steeds zo? Loslaten van die rugzak en het teruggeven kan soms heel moeilijk zijn. Het dragen van de rugzak kan er alleen voor zorgen dat de weg naar waarden voelt als een zware berg die beklommen moet worden. Je zou graag je weg naar waarden volgen, maar er is nog teveel wat jou vasthoudt in oude overtuigingen en energie uit je systeem. De weg van vermijding lonkt dan. Je copingmechanisme laat je namelijk ervaren dat dit veilig is. Het is belangrijk om eerst los te laten voordat je iets kan teruggeven.
Loslaten en teruggeven wat bij de ander hoort kan je helpen om die zware klim naar een waardevol leven lichter te maken.
En zelfs misschien binnen handbereik?
Vermijding familie systeem

In dit praktijkvoorbeeld wordt er een combinatie gemaakt met ACT (acceptance and commitment therapy) en systemisch werken (familieopstelling). Het inzetten van een opstelling kan zeer verhelderend werken. Daar waar ACT zeer doeltreffend kan werken om je gevecht met je gedachten te stoppen, kan het zijn dat er soms energetisch nog teveel in je rugzak zit. Of dat je overtuigingen zijn ontstaan in je gezin van herkomst. Dan kan het lastig zijn deze gedachten los te laten. Een opstelling kan hier heel veel inzicht in geven en heeft een sterk helende werking. Door terug te geven wat niet bij jou hoort of los te laten wat je niet meer nodig hebt, ontstaat er ruimte. Ruimte om jouw waarden na te streven!

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op.

Jenna – Praktijk ReACT