Wanneer heeft relatietherapie geen zin meer?

Wanneer heeft relatietherapie geen zin meer? Dat is een veel gestelde vraag in de zoekmachines, maar ook in mijn praktijk. We zitten in een crisis, we ervaren pijn en willen daar het liefst direct een oplossing voor. Daarnaast kan het zijn dat er kinderen in het spel zijn, zijn jullie in de praktijk nauw met elkaar verbonden of willen jullie elkaar in de kern gewoon niet verliezen. Dat maakt het dat die crisis zeer urgent is om opgelost te worden en het liefst direct. Dus wordt er hulp ingeschakeld en is alle hoop gevestigd op deze therapeut. Hij gaat deze crisis zeker oplossen! Of toch niet?

‘Samen met de therapeut in de soep roeren’

Een antwoord op de vraag ‘Wanneer heeft relatietherapie geen zin meer?’ is natuurlijk niet zo één twee drie te geven. Als partners heb je er waarschijnlijk al van alles aan gedaan om jullie relatie van de afgrond te redden. Helaas zal je je inmiddels al wel realiseren dat jullie tactiek samen met de patronen die zijn ontstaan, niet de juiste is. Je roert inmiddels samen met je partner flink door jullie soep (jullie vicieuze cirkel). Je zoekt een therapeut op waar je een klik mee hebt. Logisch! Eentje die misschien ook wel binnen je comfortzone past en niet al te confronterend is. Het risico hierbij is dat de partners én relatietherapeut samen in jullie soep gaan roeren!

In dat geval zal je na verloop van tijd gaan merken dat hetzelfde patroon nog steeds in standgehouden wordt. En misschien wel hardnekkiger is geworden!

Relatietherapie als redmiddel

Een ander snel gemaakte rigide denkfout is dat het doel van relatietherapie is je relatie te redden. Als je dat voor ogen hebt, dan zijn alle uitkomsten die ergens ander naartoe leiden automatisch ‘fout’. Als je flexibel in de uitkomst van je therapie kan staan, dan is je therapie altijd een succes. Ook als dat betekent dat het beter is om beide een andere weg te kiezen. Door als relatietherapeut koste wat kost de partners voor te houden dat hun relatie te redden valt, ga je soms voorbij aan de dynamiek die eraan ten grondslag ligt. Een dynamiek die ervoor kan zorgen dat partners elkaar onbewust en uit angst gevangen houden, waardoor ze niet aan hun eigen proces toekomen. Relatietherapie gaat dus soms ook over loslaten.

Tip 1:

zoek een relatietherapeut die jou een spiegel voor kan houden en die niet misschien direct binnen je comfortzone past. Praat je vooral graag, maar is voelen lastig voor je? Ga dan naar een therapeut die je gevoel ook benaderd en je ervaringsgerichte oefeningen geeft. ACT en familieopstellingen zijn daar voorbeelden van. Maar je kan ook denken aan haptonomie. Wil je met je partner in therapie, terwijl je eigenlijk weet dat er bij jouzelf flink wat werk aan de winkel is? Zoek dan een therapeut die ook één op één met jou aan de slag kan gaan!

Tip 2:

‘Wanneer heeft relatietherapie geen zin meer?’ Wees flexibel in de uitkomst van jullie relatietherapie! Dan heeft therapie altijd zin!

Wat kan ik voor je betekenen?

Wil je weten of mijn werkwijze bij jou of jullie past? Of er een klik is, maar vooral of ik onbevooroordeeld en met een open blik naar jullie situatie kan kijken? En jullie op een vriendelijk, maar toch eerlijke wijze, jullie een spiegel kan voorhouden? Zodat patronen doorbroken kunnen worden. Neem dan gerust contact op. Ik bied zowel één op één sessies als therapie voor partners samen.

Een kennismakingsgesprek is trouwens altijd gratis en vrijblijvend, zodat we samen kunnen kijken of ik de juiste relatietherapeut ben voor jullie.

Jenna – Praktijk ReACT