Wanneer ga je in relatietherapie?

Op het moment dat jullie ruzie krijgen om het ‘dopje op de tandpasta’ of dat de sokken naast de wasmand liggen ipv erin, is er natuurlijk nog geen reden om in therapie te gaan. Wanneer ga je dan wel in relatietherapie? Hoort een conflict niet gewoon in een relatie? En mogelijk heb je geleerd van vorige generaties dat een relatie is gebaseerd op ‘geven én nemen’. Dus wat doen we nou moeilijk met zijn allen? Toch blijft het gevoel mogelijk knagen en rest je de vraag ‘wanneer ga je in relatietherapie?’.

Taboe op relatietherapie

Op relatietherapie heerst nog steeds een duidelijk taboe in onze maatschappij. We kennen allemaal wel die filmscènes, waarin stellen huilend (of elkaar in de haren vliegend) hun verhaal doen bij de relatietherapeut. Die op zijn of haar beurt stilzwijgend luistert vanaf een hoge oorstoel. Typerend met bril op, aantekeningen makend, af en toe knikt en je een diepgaande vraag stelt. Waarna het stel weer verder gaat met hun protestpolka (lees: liefdesbange dans).

Naast dat typerende beeld wat we hebben van relatietherapie, kan het volgen van relatietherapie toch ook voelen als falen. Een relatie aangaan is toch iets natuurlijks denk je misschien? Iedereen kan het, waarom lukt het ons niet? ‘Huisje, boompje, beestje’ en vooral een huisje (relatie) zonder kruisje, is de norm. Lang alleen zijn is niet goed, nog niet gesproken over scheiden. Zonder dat we het bewust weten, leven velen van ons met de overtuiging dat je lang en gelukkig samen moet zijn. En alles en iedereen die daar niet in slaagt, valt buiten deze norm. Poeh wat een zware klus…. Dat maakt jouw relatie iedere dag als een eindexamen, waar je voor moet slagen.

Stellen gaan laat in therapie

Gemiddeld genomen gaan stellen pas na 6 jaar, nadat de ‘problemen’ begonnen zijn, in therapie. Ik hoor vaak in mijn praktijk dat stellen denken dat ze nog te ‘jong’ zijn om in therapie te gaan, waardoor ze lang hebben gewacht.  Ook veel gehoord is ‘het is vast een fase’ of ‘het komt wel weer goed’, waarmee stellen zichzelf geruststellen en niet geconfronteerd hoeven te worden met hetgeen wat er daadwerkelijk speelt.

APK voor je relatie

Eigenlijk kan je relatietherapie ook zien als een soort APK voor je relatie. Waarom wachten totdat de gebreken zo groot worden, dat het ‘problemen’ op gaat leveren of zelfs je relatie doet laten beëindigen? In dat geval kan relatietherapie ook al zeer succesvol zijn als je enkel meer diepgang wil in je relatie of je partner beter wil begrijpen. Het kan zijn dat je relatie fijn verloopt, maar er een heftige gebeurtenis heeft plaatsgevonden die indirect veel druk uitoefent op je relatie. Ook kan het zijn dat jullie merken dat één van jullie of beiden een andere weg in wil slaan zoals bijvoorbeeld non-monogamie, maar niet weten hoe je dit fijn kan aanpakken. Kortom relatietherapie is geen laatste redmiddel om naar te grijpen. Het kan in een eerdere fase al zeer verhelderend werken en/of ‘erger’ voorkomen.

Groot onderhoud

Uiteraard kan het ook zijn dat jullie relatieproblemen inmiddels wel complexe vormen hebben aangenomen. Misschien wel zo erg dat jullie op het punt staan om uit elkaar te gaan. Ook in dat geval is relatietherapie zéér zinvol. De dynamiek bestaat altijd uit twee personen. Ook al voelt het alsof je echt alles kan toewijzen aan die onuitstaanbare partner, je hebt beide je eigen aandeel in het ‘probleem’. Dit aandeel neem je mee als je gaat scheiden én in je eventuele volgende relaties. Dus ook wanneer je bijna uit elkaar gaat of al bent, kan het zeer zinvol zijn om in relatietherapie te gaan. Zodat je kan kijken wat jouw aandeel is en je kan voorkomen dat dit patroon blijft bestaan.

Relatie breder zien

Relaties zijn ook veel breder te zien. Je hebt immers niet alleen een relatie met je liefdespartner, maar ook met je gezin (van herkomst), vrienden, collega’s en zelfs het aangaan van werk kan je zien als een relatie. Heb je moeite om je te verbinden met anderen? Maak je dingen vaak niet af? Wissel je snel van werk? Of ben je altijd weer opnieuw bang om afgewezen te worden? Indien je ‘problemen’ ervaart in de relatie met je liefdespartner, dan kan je er gif op innemen dat dit patroon zich herhaald op andere relatiegebieden. In dat geval kan het zeker interessant zijn om dit te bespreken met je relatietherapeut.

Wanneer is relatietherapie niet geschikt?

Indien er sprake is van geweld, psychisch onderliggend lijden of verslaving dan is relatietherapie niet het juiste middel. De meeste therapeuten zullen je aanvraag dan ook afwijzen en je doorverwijzen naar iemand die je hierbij kan helpen. Je kan hiervoor het beste naar je huisarts gaan. Ook indien er sprake is van stelselmatig liegen en/of vertrouwensbreuk die ook terugkeert tijdens de therapie, is relatietherapie niet het juiste middel. Er is dan sprake van emotionele onveiligheid en mogelijk te weinig commitment om aan de slag te kunnen. En als laatste wanneer een van de partners niet bereid is om aan de relatie te werken, dan zal relatietherapie geen succes hebben. In dat laatste geval kan je er wel voor kiezen om alleen in relatietherapie te gaan. Overigens doen niet alle therapeuten dit.

Kortom ‘wanneer ga je in relatietherapie’? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Wel kan het in vele fasen jou of jullie veel verheldering geven in de relatie, maar ook over jou als persoon.

Kan ik je helpen?

Heb je na aanleiding van dit artikel interesse in relatietherapie voor jouzelf of voor jullie als partners. Neem dan gerust vrijblijvend contact op, dan kijken we samen of relatietherapie geschikt of voor jou of jullie beiden.

Jenna – Praktijk ReACT

Jenna Sietsma