Probeer jij ook met je gedachten te verbinden met je partner?

Hallo jij! Welkom in mijn hoofd. Hoe is het met jouw hoofd? Wellicht kom jij voor in mijn 1 van de 40.000 tot 60.000 gedachten die ik vandaag heb. Aangenaam kennis te maken! Ooit weleens met de ander verbonden met je hoofd?  Of specifiek met je hoofd geprobeerd om te verbinden met je partner?

Ons brein aan het werk

6.30 de wekker gaat. “Even snel douchen, want ik moet op tijd de kinderen naar school brengen”. 6.45 je partner kruipt nog even tegen je aan. “Aghrrr nee, nu even geen polonaise aan mijn lijf”. Je duwt je partner weg. “Hoe laat is mijn meeting ook alweer? Ik moet echt opschieten!”. Partner kijkt verbaasd. “Jeetje, wat zeurt hij toch altijd!”. 6.50 Je stapt uit bed. “Wáárom liggen de kinderen nog in bed. Ik moet ook altijd alles zelf doen hier in huis”. 8.15 iedereen een vluchtige kus, zodat iedereen naar school en zijn werk kan. “Jeetje….. wat is dit toch altijd gehaast en niemand luistert naar me”. 8.45 je komt erachter dat je meeting pas om 10.00 begint…

Herkenbaar?

Verbinding komt niet vanuit je hoofd

Wij als mens, met ons fantastische complexe en multifunctionele brein, proberen alles maar dan ook werkelijk waar álles te beredeneren. Zeg maar gerust ‘kapot filosoferen’. Als ik zeg dat verbinding niet vanuit je hoofd komt, zegt menigeen natuurlijk volmondig “ja, dat klopt!”. Maar toch blijven we het steevast doen. Oke… oke… soms is dat hoofd best handig. Dat je die gymtassen van de kinderen niet steeds vergeet of dat je weet wanneer die meeting dan wel begint. Maar in heel veel anderen gevallen zorgt dat brein van ons ervoor dat we verwijderd raken van ons gevoel. Het gebeurt bewust en onbewust. Door iets te blijven beredeneren denken we dat we er op die manier controle over hebben. Zonder dat we het doorhebben blijven we in cirkels ronddraaien. Dat geeft ons een vervelend gevoel en hup, er is weer een reden om er over na te denken. Wie weet komen we dit keer wel tot een oplossing en gaat dat vervelende gevoel weg?

Verbinding komt vanuit je hart

De verbinding met jezelf, de mensen om je heen en specifiek de verbinding met je partner komt niet tot stand met je hoofd. Verbinding komt door te voelen. En dat begint bij jezelf. En dat is precies wat we ergens vergeten zijn. Het is ook wel een soort maatschappelijke norm. Voelen is voor mietjes. Iets ‘kapot filosoferen’ is veel stoerder. Herkenbaar? Kan je een situatie bedenken waarin je dit herkent?

Voelde je je verbonden met jezelf? Voelde je je voeten op de grond staan? Voelde je je buik en de liefde in je hartstreek stromen? Voelde je je verbonden met de ander? Hoe lang keek jij naar de ander? Keek je vluchtig? Of keek je langer en nam je alle tijd…. en keek je rechtstreeks naar de ziel van de ander?

Als jij er bent, is het stil in mijn hoofd
En ik wil niets van jou, helemaal niets van jou
Als jij er bent, is het stil in mijn hoofd
En ik wil niets van jou
Maar blijf nog even hier
Even niet, niet op het antwoord blijven jagen
Weet je niet, dat je verdwaalt in al die vragen
Even niet, nee even niet

* Blijf nog even hier – Tabitha, Paskal Jakobsen

Verbinden met je partner door te voelen

Verbinden met je partner is dus niet een kunstje die je brein op kan voeren. Er is aandacht voor nodig en niet te vergeten, je hele lijf! Hoe sta jij op en begin jij de dag? Gehaast? Bedenk je wat je allemaal moet? Wat is dat brein toch dominant he? Sta je ook weleens op met de vraag: Hoe voel ik mij vandaag? Wat heb ik nodig vandaag? En dat je hier zonder oordeel eens even bij stil kan staan. Jouw kinderen komen namelijk niet sneller uit bed door je er druk over te maken. Ook jouw meeting zal niet beter gaan, door het steeds maar weer in je hoofd aan te halen. Je verliest jezelf er alleen maar mee en komt uit je gevoel. Hoe kom je dan wel in verbinding met je geliefden om je heen en specifiek met je partner? Hier volgen enkele tips.

Tips om te verbinden met je partner

  • Luister eens alleen naar je partner. Iedere neiging om in te haken in het gesprek, omdat je iets wil oplossen of wil zeggen dat je iets herkent haalt je uit verbinding. Voel die neiging opkomen en wees mild voor jezelf. Visualiseer dat ze voorbij drijven, terwijl jij aan de kant van het water staat. Adem in en uit en laat de gedachten maar komen en gaan. Ondertussen luister jij gewoon door. Lukt het niet, wees mild voor jezelf. Het is waarschijnlijk iets wat je niet gewend bent?
  • Benoem enkel wat je ziet aan je partner en laat daarna een stilte. “Ik denk te zien dat je moe bent………….” of “Ik denk te zien dat je gespannen ben……”. Let er hierbij op dat je niet in oordelen valt. Nog beter zou zijn “je ogen knijpen en je gaapt…..” of “je loopt steeds heen en weer en trekt je schouders op……”. En dan een stilte laten. Dan geef je je partner optimaal de kans om zelf invulling te geven aan zijn of haar gevoel en beleving hierin. En jij? Jij hoeft alleen maar te signaleren en daarnaast bij jezelf te blijven. Soms zijn de dingen namelijk gewoon even zo…
  • Kijk je partner eens aan. Hoe ziet zijn of haar gezicht eruit? Ogen? En wat is de vorm van zijn of haar gezicht? Adem in en uit en laat gedachten die je hierover hebt voor wat te zijn. Remember? Jouw brein probeert jou natuurlijk steeds van je gevoel weg te halen.
  • Pak de hand van je partner, voel hoe deze jouw hand opwarmt. Hoe voelt de hand van jouw partner? Warm, koud? Zacht of juist ruw? Hoe voelt de druk van je partner? Adem in en uit en laat een stilte…. Dit kan ongemakkelijk zijn voor jullie beide. Spreek van te voren met elkaar af hoe lang je stil blijft. Zet desnoods een timer, zodat je niet uit ongemak alsnog begint te praten.leg je hand op de hartstreek van de ander en de ander bij jou. Voel hoe jouw hand contact maakt met de ander. Voel je warmte? Bedenk je dat je je liefde via je hand naar je partner stuurt. Klinkt dit zweverig? Hallo brein! Moeilijk he? Alleen maar voelen….
  • Wil je contact maken met je partner? Kijk je partner aan, adem in en voel eerst… en begin dan pas te praten.

Hulp nodig?

Soms kan het lastig zijn om dat brein, wat ons ons hele leven al van dienst is en ons probeert te beschermen, te laten voor wat het is. Het kan zinvol zijn om hierin hulp te krijgen. Dat kan via mindfulness en meditatie. Ook tantra kan een mooie manier zijn om in verbinding te komen met je partner. Blijft jouw brein je lastig vallen met allerlei niet helpende gedachten? Neem dan gerust vrijblijvend contact op, dan kunnen we samen kijken waarom jouw brein zo actief is en hoe dit patroon in stand gehouden wordt. Je kan overigens zowel alleen als met je partner in relatietherapie.

Jenna – Praktijk ReACT

Jenna Sietsma