Alleen in relatietherapie gaan
Alleen in relatietherapie gaan, raar of héél gewoon? Relatietherapie is toch iets wat je bent met zijn tweeën hoort te doen? Kan je relatietherapie zonder partner volgen? Laat ik voorop stellen dat relatietherapie, waarbij allebei de partners betrokken zijn in de meeste gevallen de voorkeur heeft. Partners leren in interactie met elkaar wat hun eigen aandeel is. Daarnaast krijgen partners inzicht in elkaar, krijgen ze inzicht in wat de beweegredenen van de ander zijn en ziet hij/zij dat de ander ook met het proces bezig is. Dat zorgt voor begrip, mildheid en verbinding. Maar wanneer is het dan wel zinvol om alleen in relatietherapie te gaan?
Alleen in relatietherapie, want mijn partner wil niet
Het kan uiteraard meerdere redenen hebben om alleen in relatietherapie te gaan. Bijvoorbeeld wanneer jouw partner niet in relatietherapie wil en jij wél graag inzicht wil krijgen in jullie patronen. Je wil meer inzicht in jouw eigen aandeel hierin en wat je zelf kan doen om dit patroon te doorbreken. Realiseer je wel dat als jij verandert, dit ook effect heeft op de dynamiek tussen jou en je partner. Indien je partner zich niet bewust is van jouw veranderproces, kan dit in sommige gevallen averechts werken. Je partner ziet jou ineens de dingen anders doen en heeft geen idee waarom. Als jouw partner al weerstand had, zou dit zo maar eens een extra ‘dikke muur’ en een hoop extra ‘soldaatjes’ kunnen betekenen. Dat kan vervelend zijn, vooral als jouw doel eigenlijk was om te verbinden met je partner. Je kan ook de keerzijde van de medaille bekijken. Als je partner niet in therapie wil en jij wil wel dit inzicht, laat je je dit inzicht dan ontnemen? Het uit de weggaan van relatietherapie zou je in dit geval vooral iets op de korte termijn opleveren. Het geeft je even rust in je relatie, want de weerstand wordt niet verder aangewakkerd. Maar het levert je op de lange termijn niet dat inzicht en de mogelijk om het patroon te doorbreken. Ga je alleen in relatietherapie omdat je partner niet mee wil, doe het dan vooral voor jouzelf! En laat los welk mogelijk effect dit op jullie relatie heeft, dan is het altijd succesvol!
Alleen in relatietherapie, naast de therapie die je met zijn tweeën volgt
Het kan ook zijn dat je met je partner bent begonnen, maar dat je tijdens de therapie merkt dat één van de twee nog persoonlijke ‘issues’ heeft.
Op het moment dat je je partner de volle laag geeft omdat hij of zij de schoenen niet op de mat heeft uitgedaan of de vaatwasser niet op de juiste manier heeft ingeruimd, kan je je afvragen of dat de clou is.
Misschien zijn er bepaalde traumatische gebeurtenissen geweest in je leven, voel je je somber, ongelukkig of pieker je veel. Dat zijn persoonlijke aspecten die waarschijnlijk niet of nauwelijks met je partner te maken hebben. Jij en je partner delen lief en leed, jullie zijn nauw met elkaar verbonden en wellicht zelfs dag in dag uit bij elkaar aanwezig. Tel daar jouw eigen gedachten, overtuigingen, gevoelens en emoties en die van je partner bij elkaar op en het feest is compleet. Het feest is echter wel complex, waardoor het moeilijk is door de feestende mensen het feest te zien. Is jouw partner wel de oorzaak van jouw sombere en of ongelukkige gevoel? Is jullie relatie dat? Of ligt die oorzaak toch meer bij jezelf? In dat geval kan het zeer zinvol zijn om een aantal sessies één op één met een therapeut te volgen. Om jouw ‘ding’ even los te zien van jouw relatie, dat noemen we defusie. Want laten we voorop stellen dat jij niet je relatie bent. Jouw relatie staat los van jouw eigen gevoelens, gedachten, overtuigingen en behoeften. Het is verraderlijk als jullie levens zo in elkaar vervlochten zijn, dat je denkt dat jouw relatie de reden is van jouw gevoel van ongeluk. In een dergelijke situatie alleen in relatietherapie gaan, kan een grote toegevoegde waarde voor jouzelf én voor je relatie zijn. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat je relatietherapie zonder partner aangaat. Indien je dit namelijk combineert met de relatietherapie die je lineair samen met je partner volgt, kan je je partner ook mee in jouw veranderproces. Twee vliegen in een klap!
Me, myself and I, relatietherapie zonder partner
Uiteraard kan het ook voorkomen dat je geen partner hebt. Ook dan kan je alleen in relatietherapie. “Huh?” Hoor ik je al denken. Ja zeker! Ben jij benieuwd welk aandeel jij in een relatie hebt en welke patronen hierin zijn ontstaan? Dat kan zeer zinvol zijn als je hebt opgemerkt dat bepaalde patronen zich steeds weer herhalen. Lijkt het toeval dat je steeds weer die verkeerde partner tegenkomt? (blog verwijzing). Wist je dat je hier tot op zekere hoogte zelf een flinke vinger in de pap hebt? Bepaalde (negatieve) gedachten, rigide overtuigingen en gevoelens als angst sturen jouw gedrag. Juist, dit lees je goed. De kans is groot dat niet jij jouw gedrag veroorzaakt, maar je je laat sturen door jouw niet helpende gedachten. Ook kan een traumatische ervaring en/of de manier waarop je bent opgevoed een groot aandeel hebben in de wijze waarop je relaties aangaat en deze ervaart. Dus ook als je geen relatie hebt, is er genoeg om mee aan de slag te gaan. Zo krijg je grip op jouw aandeel, wat ten goede komt in relaties in zijn algemeenheid en uiteraard van pas komt wanneer je tóch de liefde van je leven tegen gaat komen!
Wil je na aanleiding van dit artikel meer informatie over ‘alleen in relatietherapie’ gaan en wat de opties hierin bij mij zijn? Lees er op deze pagina meer over! Toch liever met jouw partner samen in therapie of een combinatie met een aantal sessies voor jou of je partner alleen? Bekijk dan deze pagina eens of neem vrijblijvend contact op. Dan kijken we samen welke vorm voor jou en eventueel je partner passend is.