ACT (acceptance and commitment therapy) en relaties. ACT en relatietherapie is een bijzondere beleving die verder gaat dan alleen praten. Inzicht, ervaren, voelen en doen! Meer weten over deze bijzondere combinatie? Lees dan verder!

Een taboe op relatietherapie

Er lijkt nog vaak een taboe te heersen op het feit dat relaties soms niet zo vanzelfsprekend verlopen. Het is vooral de bedoeling dat je relaties soepel en vlot verlopen en dat je gelukkig bent. Dat ieder huisje zijn kruisje heeft, drukken we maar al te graag weg. Hulp zoeken is dan nog zoiets waar een taboe op heerst. Nog niet gesproken over het imago van relatietherapie, waarin je ruziënde stellen op een bank ziet zitten en de therapeut vooral een serieuze pratende rol toebedingt krijgt. Tijd om het imago wat op te krikken en het taboe op hulp zoeken op te heffen.

ACT (acceptance and commitment therapy) en relaties

Gemiddeld gaan stellen 6 jaar nadat er problemen in hun relatie zijn ontstaan pas hulp zoeken.

Een relatie is iets van alles en iedereen

Relaties gaan veel verder dan alleen de relatie tussen twee geliefde. Een relatie ga je met personen (familie, vrienden, geliefden) aan, maar ook met (huis)dieren en kan je in een bepaalde mate spreken van een relatie (commitment) als het gaat werk, hobby’s, sport etc. En wat dacht je van de relatie die je met jezelf hebt? Indien je op één van deze gebieden problemen ervaart, is het voor de hand liggend dat je op andere gebieden direct en indirect ook problemen kan ervaren. Als je bindingsangst hebt, dan uit zich dat mogelijk niet alleen in het aangaan van een liefdesrelaties en/of vriendschappen, maar kan zeker ook zijn weerslag hebben op je werk. Herken je het dat je steeds van werk wisselt en/of je hierin niet kan committeren? Maak je dingen steeds niet af? Of loop je steeds tegen dezelfde collega’s of baas aan? Ook is het veelvoorkomend dat het krijgen van kinderen een vergrootglas legt op de manier waarop jij relaties aangaat. Dat kan erg confronterend zijn en voor veel frustratie in het gezin zorgen. En zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen. De manier waarop jij relaties aangaat is een spiegel voor wie jij bent, waar je behoefte en verlangens liggen. En daarnaast bieden ‘gezonde’ relaties een veilige bedding waar jij als persoon het gevoel van thuiskomen mag ervaren en jezelf in mag ontplooien.

Kortom, het is zeker geen zonde om aan je relatie(s) te werken!

ACT (acceptance and commitment therapy) en relatietherapie

Wat is ACT

Acceptance and Commitment Therapy (kortweg ACT) is een wetenschappelijk onderbouwde vorm van gedragstherapie. Binnen ACT wordt ervan uitgegaan dat je in je leven onvermijdelijk op allerlei hindernissen stuit. Denk hierbij aan vervelende gedachten, emoties, gevoelens en onaangename lichaamsgewaarwordingen of vervelende omstandigheden. ACT reikt allerlei hulpmiddelen en technieken aan om daarmee in je relaties maar ook daarbuiten mee om te gaan. Het doel hiervan is om er niet steeds weer opnieuw door overweldigd te worden en je door negativiteit te laten leiden (én lijden), zodat er meer energie overblijft voor de waardevolle dingen in jouw leven én te verbinden met je partner en jezelf.

Dit vraagt dan ook om verandering! Want wellicht moeten we realistisch zijn dat jouw negatieve gedachtengang en vermijding er niet voor heeft gezorgd dat je het leven leeft naar jouw waarden? Dit is natuurlijk confronterend en verandering kan erg spannend zijn, waardoor commitment geven aan deze vorm van therapie aan het begin lastig kan zijn. Maar als je weet wat acceptatie je brengt zal je gaan merken hoeveel inzicht, ruimte, rust en vooral verbinding dit jou en/of jullie geeft. En misschien merk je zelfs wel op dat ACT, niet alleen als rode draad tijdens de therapie maar door jou of jullie hele leven zal gaan lopen.

ACT en andere werkvormen

ACT is een zeer flexibele methode die je uitstekend kunt combineren met andere methodieken. Bijvoorbeeld gericht op het systeem (familie-opstellingen), traumaverwerking, maar ook loopbaancoaching. We leggen je hier graag meer uit wat de werkvormen precies zijn en wat ze voor jou kunnen betekenen.

Relatietherapie voor jouzelf en/of met je partner samen

Relatietherapie is zowel voor jouzelf als individu alsmede voor partners samen te volgen.