Familieopstellingen in relatietherapie

Familieopstellingen in relatietherapie (systemisch werken) kunnen een krachtig middel zijn om inzicht te krijgen in jouw relaties. Het brengt in kaart wat jouw rol is in het systeem (huidige gezin, maar ook familie van herkomst) waar je je in bevindt. Je ontdekt hoe jij en de anderen in het systeem elkaar beïnvloeden en met elkaar communiceren en leert patronen te herkennen.

Bert Hellinger als grondlegger

Bert Hellinger (1925-2019) ontwikkelde de methodiek systemisch werken waaronder familieopstellingen. Deze methode maakt inzichtelijk dat belangrijke gebeurtenissen in een familie invloed hebben op het functioneren en welzijn van andere familieleden.

Hoe verstrikking onbewust ontstaan

Uit liefde voor de familie kan een kind onbewust een last van een ander familielid op zich nemen. Soms leef je bewust of onbewust het leven van iemand anders. Je wordt de moeder van je moeder; je draagt een last voor iemand anders in de familie zonder dat je dat weet en zonder dat je dat wilt. Met een familieopstelling kan een verstrikking losgelaten en de ‘orde van de liefde’ hersteld worden. Dit proces blijkt uiterst effectief en helend te werken.

De werking van een opstelling

Tijdens een opstelling wordt niet alleen naar de persoon gewezen die het ‘probleemgedrag’ mogelijk veroorzaakt, maar juist interacties en relaties binnen het hele systeem (een familie, maar ook je werk of school zijn een systeem) worden samen in kaart gebracht. Op deze manier ontstaan er leerzame en verrassende inzichten over de situatie waar je mogelijk nog niet eerder weet van had! Ook kun je merken dat bepaalde gedragspatronen zich door de generaties heen herhalen. Hoe ben je zelf opgevoed, wat heb je meegemaakt en op welke manier heeft dit invloed op jou. Op je gedrag, het maken van keuzes, je waarden en je normen, je overtuigingen en hoe je naar anderen en jezelf kijkt.

Familieopstellingen in relatietherapie worden één op één met jou uitgevoerd (eventueel in het bijzijn van jouw partner). We gebruiken hiervoor zogeheten tegels (matjes) op de grond, die symbool staan voor personen of thema’s. Ook is het mogelijk om een relatieopstelling te doen met of zonder jouw partner. In een relatieopstelling ervaar je direct wie welke plek in de relatie inneemt, wat de dynamiek is en hoe patronen zijn ontstaan en/of in stand worden gehouden. Deze ervaring zegt meer dan 100 woorden.

Familie opstelling Relatietherapie

Inzet van een familie-opstelling in de therapie

De inzet van een familie-opstelling sluit nauw aan bij ACT en kan optioneel worden ingezet binnen ieder ACT traject.

BRTT en TRB zijn methodes die zeer effectief aansluiten bij een familie-opstelling. Benieuwd wat deze inhouden, klik dan hier.

Toch nog wat vragen wat het inhoudt? Je mag altijd contact met opnemen.

Jenna heeft de optie op familie-opstellingen in de therapie in te zetten.

Een familie-opstelling is er voor: