Waarom word ik steeds verliefd op de verkeerde partner?

Keer op keer val je weer op de verkeerde partner. “Nee, deze keer voelt het écht anders!” “Hij is veel attenter dan mijn ex.” “Ze laat me veel vrijer dan mijn vorige vriendin.” Toch merk je misschien op, dat je je geliefde na verloop van tijd door een wat minder roze bril gaat bekijken. En bekruipt je het gevoel dat hij of zij toch meer weg lijkt te hebben van die ‘verkeerde partner’.

En dan sta je daar weer… met je koffer op straat of je hebt zojuist de laatste spullen van je ex uit het raam gegooid. Nooit, maar dan ook nooit meer zal je op zo’n persoon vallen. Vanaf nu weet je wel beter! “Je bent echt meer waard!” hoor je jezelf zeggen.

De schuld van de ‘verkeerde partner’

Maar vind je jezelf ook echt zoveel waard? Wijzen naar de ander is iets wat we maar al te makkelijk en graag doen. “Als de ander nou zou veranderen of als ik nou een andere partner tegenkom, dan wordt alles beter!” Mijn excuses dat ik deze droom wellicht in duigen laat vallen. Jouw partnerkeuze is namelijk een reflectie van jezelf.

Reflectie van jezelf

Kijk eens goed naar jouw partnerkeuze en schrijf de antwoorden op de volgende vragen voor jezelf op.

  • Wat mis je in je relatie?
  • Waarom is het de ‘verkeerde partner’?
  • Waarom start je de relatie en/of waarom houd je hem in stand?

Wat is je conclusie? Kijk eens goed naar wat je mist in je relatie en waarom het de ‘verkeerde partner’ is. Kun jij dit wel aan jezelf geven? Ervaar jij genoeg zelfliefde om dit deel in jezelf te kunnen vervullen? Misschien spreekt jouw innerlijk kind in dit geval en geeft aan dat jij je niet voldoende geliefd en gezien hebt gevoeld door je ouders. Of misschien heb je iets meegemaakt waardoor dit in het gedrang kwam. En kijk nou eens goed naar jouw antwoord waarom je een dergelijke relatie met die ‘verkeerde partner’ steeds start en/of in stand houdt. Met welke reden doe je dit? En brengt het je eigenlijk wel wat je belangrijk vindt? Als je graag gezien wil worden en liefde wil ontvangen, wat zorgt er dan voor dat je toch bij die ‘verkeerde partner’ blijft?

Wanneer je consequent de verleiding weerstaat om genoegen te nemen met minder, dan komt op een dag naar je toe wat je verlangen zal vervullen. – Hannah Cuppen

De onbewuste overtuiging ‘ik ben die verkeerde partner waard’

Het kan zijn dat jij een diepe overtuiging hebt. Een overtuiging die aangeeft dat jij het niet waard bent om liefde te ontvangen of gezien te worden. Onbewust zeg je daarom dus tegen jezelf “ik ben het waard om een relatie met een verkeerde partner te hebben”. Oef… dat kan even confronterend zijn. Laat dit even rustig op je inwerken…

De oplossing is zelfliefde

Als jouw partnerkeuze de reflectie van jezelf is, dan ligt de sleutel dus bij JOU. Wees niet te streng voor jezelf dat je misschien al zoveel partners hebt gehad en dat het al zó vaak mis is gegaan.

Soms moeten we vaker iets meemaken om te ervaren dat het echt anders moet. En om in te zien wat jouw eigen aandeel in het verhaal is. Op deze manier leren we in dit leven. De oplossing in dit verhaal is ‘zelfliefde’. Pas als jij dat deel wat je mist in je relatie of in je partner kan vervullen in jezelf. En je echt ervaart dat je het waard bent om datgene te ontvangen waar jouw hart om vraagt. Dan kan je ‘vrij’ een relatie aangaan en zal je merken dat die ‘verkeerde partner’ plaatsmaakt voor een partner die jouw hartenwens vervult.

Pas wanneer je alles hebt geleerd wat liefde niet is, ben je er klaar voor om te ervaren wat liefde wel is. – Kate Rose

Wil je graag hulp ontvangen bij dit proces?

Zou je graag meer inzicht willen waarom jij steeds de ‘verkeerde partner’ aantrekt? En hoe jij meer zelfliefde kan ontvangen? Neem gerust vrijblijvend contact op. Ik help je graag verder.

Jenna – Praktijk ReACT