Liefde toelaten

Voel jij je geremd? Uit verbinding met je partner, met jezelf en misschien zelfs wel met het leven? Kan jij moeilijk de liefde toelaten? Heb je al van alles geprobeerd? Maar heb je het idee dat het niet (voldoende) werkt? Je bent die therapeut misschien wel te makkelijk af. Je hebt je woordje klaar en weet ze onbewust perfect om de tuin te leiden. Het kan ook zijn dat je al diverse therapieën hebt gevolgd, maar dat je ‘in the end’ steeds niet het gevoel hebt echt tot de kern te komen.

Kan de liefde jou bereiken?

“Ik kan geen slimme vragen meer bedenken om je te bereiken, want jij laat je niet bereiken. Jij laat je niet meer pakken, want jij pakt zelf niet meer vast. Zonder dat je het weet ben je je eigen saboteur. Je wil een rijk liefdesleven, je wil een partner die voor je gaat, je wil je gelukkig voelen. Maar zonder dat je het doorhebt, ben je zelf gestopt met uitreiken.”

Als mijn arm liefde is en ik deze uitreik naar jou. Wat is jouw reactie dan? Duw je het weg? Ga je het uit de weg? Vecht je ertegen? Pak je het vast? Streel je het? Kan je de liefde toelaten?

De therapeut als schuldige

Uiteraard bestaat er een kans dat je één of meerdere therapeuten bent tegengekomen die minder bij jou aansloten op dat moment. Al ben ik dan benieuwd wat de reden is dat je bij deze therapeut terecht bent gekomen en waarom je dan toch besloot hiermee verder te gaan? Of waarom de therapie uiteindelijk toch geen succes had? In onze angst trekken we onbewust leermeesters aan die nog een ander deel van je belichten of in kleine stapjes te werk gaan. Dit valt binnen je comfortzone. Een comfortzone die voornamelijk bestaat uit het vermijden van datgene wat je diep van binnen vreest. Je hebt geen controle over je therapeut. Maar wel over jouw eigen keuzes daarin. In dat geval komen altijd de therapeuten naar jou toe, waar jij in de essentie voor openstaat. Het gaat hierin namelijk over de mate waarin jij openstaat voor échte verandering. Soms denken we dat we er wel voor openstaan, maar zijn we ons niet bewust van hoe deze diepgewortelde angst ons in de greep houdt.

De partner als schuldige

Mogelijk heb je ook al je vinger naar je partner gewezen. Je partner is diegene die niet uitreikt. Hij of zij is degene die jou de liefde niet geeft waar je zo naar hunkert. Als hij/zij nou zou veranderen, dan is alles opgelost toch? Als jij écht jezelf die liefde zo gunt? Waarom ben je dan nog bij deze partner? Waarom blijf je het keer op keer opnieuw proberen om jouw liefde te laten beantwoorden? En je steeds met een ‘nee’ thuiskomt.

Jijzelf als slachtoffer

Iedere keer lijk je wel weer in dezelfde situatie te belanden. Het lijkt wel alsof de liefde je niet gegund is. Waarom gaat het bij anderen makkelijker af? Waarom kan ik de liefde niet toelaten? Ik moet me toch niet zo aanstellen! Misschien heb je wel besloten dat liefde toelaten niet meer aan je is besteed. Het is pure self-fulfilling prophecy. Het vermijden van de liefde is een dappere strategie. Je moet een krachtig persoon zijn om dit te kunnen doen …. Echter…

Liefde valt niet te controleren

De liefde niet toelaten, het wegduwen ervan, bezorgd je onnodig lijden en het kost je bovenal veel energie. Zie het als een bal die je voortdurend probeert onder water te duwen. Uiteindelijk komt hij altijd weer boven. Wat als je deze bal direct boven laat komen? Oftewel je de liefde er laat zijn? Er niet tegen vecht? Wat dan…..? Sta hier even bij stil…..

“Ja” tegen de liefde, “JA” tegen het leven

Even terug naar die arm. De arm van eindeloze liefde. Hoe beantwoord jij deze arm? Herken je dit in de liefde naar je eventuele partner, maar ook in relatie tot vrienden en familie? In hoeverre ben jij in staat om echt uit te reiken en vooral ook te ontvangen? Kan jij liefde toestaan, zeg jij echt “ja” tegen de liefde? En misschien kan je hem wel echt breder trekken? Zeg jij echt “JA” tegen het leven? Als je je hiervan bewust bent, dan kan je jezelf geen “nee” meer verkopen. Dit is jouw sleutel tot beweging én het ontvangen van eindeloze liefde.

Hulp nodig?

Wil jij “ja” kunnen zeggen en heb je daar nog moeite mee of je heb geen idee waar je kan beginnen? Heb jij het nodig dat iemand je hierin een spiegel voorhoudt en je helpt om je diepste overtuigingen bloot te leggen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op, dan kijken we samen of ik die persoon kan zijn die jou hierin kan helpen.

Jenna – Praktijk ReACT

Jenna Sietsma