Wat is trauma?

Op het woord trauma heerst een taboe die een er nog weleens voor zorgt dat we schrikken als iemand dit benoemd. Alsof er een tweedeling wordt gemaakt in ‘kapot’ (trauma) en ‘heel’ (geen trauma). Echter kan gesteld worden dat we allemaal trauma’s oplopen in het leven. Het leven bestaat altijd uit een aaneenschakeling van gelukkige en situaties die ons raken en soms diep uit balans brengen.

Simpel gezegd ontstaat een trauma doordat je iets meemaakt wat té heftig is om in een keer te verwerken. Dat kan zijn door een specifieke indringende situatie, maar ook door een periode van langdurige stress. Er blijft dan een deel van de energie achter in je lichaam. Soms heb je nog actieve herinneringen, maar vaak ook niet. Dat wil niet zeggen dat het trauma al geheel verwerkt is. Vaak wanneer we voldoende rust en veiligheid ervaren ontstaat er ruimte voor het trauma om alsnog (verder) verwerkt te worden. Tot die tijd blijft het wachten in jouw rugzak. Ben jij je er bewust van hoe zwaar jouw rugzak inmiddels is?

Effect van Trauma

Al die vastgehouden restenergie van heftige ervaringen vormen dus het trauma. Zie het als een stapel stenen die jij in je rugzak meedraagt? Hoe zwaar is jouw rugzak? Hoeveel effect heeft het op je dagelijks leven en je functioneren? Je geluksgevoel? Trauma kan op den duur mentale maar ook zeker lichamelijke klachten geven.

Het lichaam is de bewaker van onze waarheid.

Trauma en effect op relaties

Het specifieke trauma kan effect hebben op jouw relaties. Het kan zowel effect hebben op de verbinding met jezelf en ook met je omgeving. Denk daarbij aan misbruik, een scheiding, een complexe relatie etc. Maar in principe kan ieder trauma jou een dagelijks gevoel van onveiligheid geven. Vaak hebben we dit niet meer door en wennen we aan deze voortdurende spanning (ook vanuit overleving / bescherming). Deze voortdurende alarmerende stand zorgt ervoor dat we ons afsluiten voor onze omgeving en soms ook afsnijden voor onze emotionele binnen wereld en de mogelijkheid tot verbinding met onze omgeving.

Daar waar juist die verbondenheid zorgt voor het kalmeren van ons zenuwstelsel en ons veerkrachtiger maakt om toekomstige heftige situaties te reguleren. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel.

Trauma en relaties